Geschiedenis


Augustus 1989: Amerikanen onder leiding van Richard Cendali (uitvinder van rope skipping) demonstreren op een sportkamp in Gent. Tom Brasseur (mede-oprichter) is samen met zijn vader één van de verbaasde toeschouwers.

 

September 1990: Johan Brasseur, leraar LO aan het Sint-Romboutscollege van Mechelen en vader van Tom, probeert tijdens de middag samen met enkele van zijn leerlingen de nieuwe vorm van touwtje springen uit.

 

September 1993: Johan richt naar aanleiding van het succes bij zijn leerlingen een eigen rope skipping club: Rom Skippers Mechelen. Voorlopig houdt Tom zich nog liever met voetbal bezig.

 

Juli 1994: Uit nieuwsgierigheid (en voor de leuke rope skipsters) volgt Tom een Europees Rope skipping kamp in Denemarken en raakt daar volledig in de ban van de sport. Na dit kamp sluit hij zich aan bij de club van zijn vader.

 

1994-1998: Naast springer wordt Tom assistent-coach bij de Rom Skippers Mechelen en behaald in ’98 met zijn team een verrassende gouden medaille op het Belgisch kampioenschap tegen de vice-wereldkampioenen uit Deinze.

 

1999-2002: Tom heeft ambitie en maakt daarom de overstap naar Rivierenhof Deurne, één van de topclubs van het land (en van de wereld). Daar leert hij veel van Nadine De Ridder, grondlegster van Rope skipping in België en Nationale coach tot 2004. Vanaf dan reist hij heel de wereld rond en behaalt tal van medailles.

 

1999-2004: Tom wordt trainer van de competitiespringers van de Rom skippers en brengt hen naar wereldniveau.

 

2003-2004: Tom vormt een jongens-team met een aantal kameraden van The handles uit Deinze. In Parijs worden ze Europees kampioen en later in Australië in 2004 zelfs wereldkampioen. Een aantal van hen zijn nu te zien in de videoclip van ‘Rise up’ van Yves Larock. Na dit kampioenschap stopt Tom met springen op het hoogste niveau en hij wordt Nationaal coach van België.

 

Juli 2003: Tom leert Karen kennen (met de gekende gevolgen). Haar eerste vraag is: “Wa is da, Rope skipping?”

 

September 2003: Karen raakt besmet door de ‘spring’-microbe en is er snel mee weg.

 

Mei 2004: Karen doet samen met Tom en WK-demoteam van Mechelen een demonstratie voor de vrouwengilde in de parochiezaal van Berlaar-Heikant. Het publiek is laaiend enthousiast. Hierdoor groeit het idee om zelf een club op te richten in dit ‘onontgonnen’ gebied.

 

Januari 2005: Tom en Karen stichten een Rope skipping club in Berlaar-Heikant.

JumpXtreme is geboren!